Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

В Україні запустять безкоштовну базу даних для досліджень родоводу

В Україні запустять безкоштовну базу даних для досліджень родоводу
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Уже наприкінці травня в Україні у вільному доступі запрацює онлайн-база даних для досліджень родоводу. Вона міститиме інформацію про більш ніж 2 мільйони українців, народжених у період 1650 – 1920 років.

Тепер дослідити своє генеалогічне дерево буде значно легше

Ще з дитинства Ігор Гошовський (керіаник проекту) вивчає свій родовід, і 4 роки тому в процесі досліджень у нього виникла ідея створити онлайн-ресурс для українців, щоб вони легко, швидко та без зайвих витрат змогли вивчити своє генеалогічне дерево. Адже під час власних досліджень чоловік звертався до великої кількості архівів та документів, а це забирало багато часу та сил.

«Упродовж своїх досліджень я використовував не лише архіви, але й вже наявні у мережі бази даних про предків. Але ці бази – не українські, а створені у Європі, переважно у Польщі, тож інформації там дуже мало. І тоді я подумав, що у кожній розвинутій країні є власні масштабні онлайн-джерела для дослідження родоводу, то чому ж і в Україні не створити таке ж джерело? Так я розпочав реалізацію проекту, завдяки якому українці зможуть безплатно отримати інформацію про своїх предків, не витрачаючи багато часу на пошук документів», – розповідає Ігор Гошовський.

Для кого буде корисна ця база?

Ця база стане корисною для усіх, хто збирає інформацію про свій рід, а також для істориків та науковців, адже у ній будуть сформовані списки мешканців із сотень населених пунктів, що проживали там багато років тому. Але, за словами керівника проекту, ця база не буде заміною архівів, а лише одним із альтернативних каналів. Він зможе зорієнтувати, де й у яких роках жили ваші предки, дату їхнього народження та смерті, але, якщо ви хочете деталі їхнього життя з усіма довідками, то слід буде звертатися безпосередньо до архівів.

Майже 2,5 мільйона українців уже є у базі даних

На сьогодні вже зібрано інформацію про 2 млн 300 тис. українців із різних населених пунктів, зокрема майже 200 тисяч з них із трьох галицьких областей: Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської. Дослідники використовують сотні джерел, однак основними є метричні книги, сповідні розписи, а також списки вояків Першої світової війни, списки виборців тощо. Працюють навіть з «воєводськими вісниками» та списками вояків австро-угорської армії.

«Ми перші, хто працює із списками загиблих австро-угорської армії, відбираємо тих людей, які народилися на Галичині, й одразу вносимо їх у базу даних. Уже опрацьовано близько 15 тис. прізвищ, потрібно доопрацювати ще десятки тисяч. Джерелами інформації про жителів України є також так звані адресні та пам’ятні книги міст», – розповідає Ігор Гошовський.

За його словами, сайт бази даних буде технологічно-просунутий із багатьма сервісами, а пошук інформації буде нескладним: достатньо всього лиш ввести потрібне прізвище чи населений пункт, у якому користувач шукає своїх предків.

У створенні бази допомагають волонтери

Ігор Гошовський є керівником невеликої IT-компанії, тож за власний кошт та ресурси сформував команду, яка працює над створенням сайту бази даних. Однак до роботи долучаються усі охочі.

«Ми запустили промокампанію для залучення допомоги у створенні проекту. Усі, хто прагне докласти трішки зусиль для запуску онлайн-бази, отримують від мене невелике завдання: наприклад, знайти інформацію про певних людей у відповідних архівах. Упродовж 4-х років реалізації проекту до роботи було залучено десятки людей, сьогодні над цим працює 12 осіб. А за останній час ми отримали дуже багато інформації від дослідників та науковців. До того ж зараз ми запустили кампанію зі збору коштів, бо, хоч і база буде безкоштовною, сам проект потребує значного фінансування. Тож ми справді відчуваємо підтримку суспільства», – ділиться керівник проекту.

За його словами, створення бази даних для дослідження родоводу – це крок, який стимулюватиме українців вивчати своє родинне дерево та долучатися до розвитку цієї тенденції в Україні. Ігор Гошовський очікує, що до кінця року база проекту виросте до 3 млн. людей, а за декілька років налічуватиме вже 5 мільйонів осіб.

Підтримати проект та дізнатися про його деталі можна за посиланням pra.in.ua

Джерело: gazeta.lviv.ua

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: